Aquesta entrada explicarà com citar les referències a les fonts d’informació que consultem per realitzar els nostres documents. Aquest és una adaptació del model APA (American Phycological Association), basat en l’adaptació que fa la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR).
L’adaptació que aquí explicaré no pretén més que ser el model simplificat que demanaré en els treballs que m’han de presentar els alumnes. Per això no tindrà l’exigència del model APA estàndard, i estarà adaptat al nivell educatiu dels alumnes de Cicles Formatius.
Els textos que siguin de pròpia creació, fruit de la recerca i desenvolupament propis, no caldrà que siguin citats.
En el cos del text
Si el text presentat té una còpia literal d’un altre document, caldrà posar entre cometes el text copiat, i afegir al final el nom de l’autor, i la data de publicació.
Per exemple:
«Els primers ordinadors moderns van ser construïts a mitjans del segle XX, coincidint amb la segona guerra mundial, i des de llavors no han parat d’evolucionar i implantar-se, fent-se un lloc de vital importància en l’actualitat, tant en l’espai tecnològic, com en el social.«
Xavi Gaya, 2019
Taules, gràfics i figures
Quan inclourem una taula, gràfic o figura provinent d’una font externa d’informació, caldrà que incloguem el títol en la part superior, i l’autor i data de consulta en la part inferior.
Per exemple:
Taxonomía de Bartle

Llistat de referències
Al final de tots els documents caldrà incloure sempre el llistat de totes les referències utilitzades, i per tant, estaran en forma de llista, i inclouran la informació ampliada de les cites que hem anat incloent en el cos del text, i les fonts d’informació utilitzades però no citades.
El format que s’espera trobar en el llistat ha d’incloure: l’autor (persona o entitat), el títol del lloc (llibre/blog/…), l’any de publicació (si el sabem), la data de consulta, i l’adreça web, si correspon.
Per exemple, les d’aquest document serien:
- UNIR, Cómo Citar Referéncias Bibliográficas. Consultat a l’agost del 2019. https://reunir.unir.net/bitstream/handle/123456789/2104/manual_APA.pdf?sequence=5&isAllowed=y
- Xavi Gaya, Wikipedia, Taxonomia de Bartle. Consultat a l’agost del 2019. https://es.wikipedia.org/wiki/Taxonomia_de_Bartle#/media/Archivo:Taxonom%C3%ADa_de_Bartle.png
- Xavi Gaya, Blog Personal, Introducció als Sistemes Informàtics, Consultat a l’agost del 2019. http://www.xavigaya.com/introduccio-als-sistemes-informatics/